Eva over Eva

Eva over haar start als copywriter. Hoe is het allemaal zo ver kunnen komen? En wat is volgens haar een goeie tekstschrijver?

Beetje last van navelstaren? De pretentie, jezelf interviewen op je eerste blog!

Eva: Welnee. We mogen toch eens lachen zeker?

Vooruit dan maar. ‘Met vaste hand’ heeft haar eerste jaar volgeschreven. Tevreden?

Eva: Best wel. Het ging enorm snel. Ik ben van nul af aan begonnen. Mijn ‘beleidsplan’ paste ook op één A4’tje, vrees ik. Ik word copywriter. Ik help marketingafdelingen in ademnood. Ik sluit me aan bij communicatiebureaus. En ik schrijf voor iedereen die me nodig heeft. Veel verder was ik niet gekomen. Ik had geen naam, geen website, geen prospectenlijst. Zelfs geen laptop. Maar wel veel goesting.

Jij bent dus als een speer uit de startblokken geschoten.

Eva: Het moest vooruit gaan, ja. Het ene moment bereidde ik mijn pitch voor, het volgende stond ik op de tuintafel een foto te maken voor de banner van mijn website. Tussendoor nam ik de SEO-lessen van Moz’ Whiteboard Friday door, sleutelde ik aan een prospectenlijst en leerde ik het abc van html. 's Nachts was het zalig wakker liggen om te tobben over de naam van mijn nieuwe zaak.

Dat is ‘met vaste hand’ geworden.

Eva: De naam kwam me toegewaaid toen ik in de wachtzaal van de dokter zat. Op de radio speelde het liedje ‘Tussen Antwerpen en Amsterdam’ van Zjef Vanuytsel. Hij zingt: “ik ben de woeste rijder / en met een vaste hand / trotseer ik het gevaar met strakke teugels".

Bingo, dacht ik.

Beschouw je jezelf als een woeste schrijver?

Eva: Woest niet, wel betrokken. Ik besef dat mijn klanten erg gepassioneerd zijn over het onderwerp waar ik – in hun naam – over schrijf. Ik wil die vonk overbrengen. Vaak is de tekst het sluitstuk van weken voorbereiding en hard werk. Ik schreef deze zomer teksten voor een nieuwe collectie kinderkleding. De designer had haar ziel in die kleertjes gestoken. Het was aan mij om in de teksten dezelfde bevlogenheid te leggen.

De boodschap ligt elke klant na aan het hart. Ik wil er als copywriter goed zorg voor dragen.

Wat is een goeie copywriter volgens jou?

Eva: Een goeie copywriter schrijft teksten die iets doen met een mens. Hij zoekt het verhaal achter de boodschap en de emotie in het verhaal. Wat maakt de lezer blij, gelukkig, ongerust of boos, zodat hij benieuwd is naar de boodschap? Dat is de vraag.

Een gezonde dosis nieuwsgierigheid is ook niet mis. Een goeie tekstschrijver wil weten hoe het precies in elkaar zit. Dat is nodig om de boodschap klaar en duidelijk te brengen.

En ten slotte is een copywriter behoorlijk gedisciplineerd. Want goeie teksten schud je niet zomaar uit de mouw. Ik toch niet. Het is boetseren, hoor: zwoegen, wroeten, schrappen, zoeken, herschrijven. Tot de tekst als gegoten zit. Een goeie tekst doet met de boodschap wat een droomjurk doet met een meisje van zestien op weg naar haar eerste bal: hij doet haar schitteren, waardoor ze onweerstaanbaar wordt.

Waar ben je het meest trots op?

Eva: Op het feit dat de klanten terugkomen. In de communicatiebranche wordt je werk voortdurend geëvalueerd, kritisch bekeken. En soms wijst de klant je idee af, of kiest een prospect voor de concurrent. Dat steekt, want je hebt er hard voor gewerkt. Maar zo gaat het nu eenmaal: niet alles wat je zegt en creëert wordt breed gedragen en toegejuicht. Dus als de klant terugkomt – de meest kritische vaak het eerst – dan maakt mij dat oprecht gelukkig.

En wat is je pijnlijkste ervaring? Toe maar, het blijft onder ons.

Eva: Welaan dan. In een video-interview sprak ik een professor materiaalkunde over circulaire economie. Heel boeiend. ‘Jij zat daar wel erg goed op je gemak, zeg’, liet een vriendin me weten. ‘Het leek wel of je aan de toog hing’. De waarheid is dat het interview opgenomen werd in een labo, en dat het krukje waarop ik zat zo ongemakkelijk was dat zelfs de meest onvermoeibare nerd een baanbrekend experiment zou onderbreken om even de benen te strekken.

En wat nu? Grootse plannen?

Eva: Ik hoop dat ik rustig kan blijven opbouwen. Er staan superleuke projecten op til. Ik heb de smaak wel te pakken. Bring it on!

Veel succes! En trouwens ... geen slecht idee om jezelf te interviewen.

Eva: Die is goed. Je kwam er zelf mee!

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags

 © 2017 by Eva Noels